nadmiar ogórków i patisonów, czyli klęski urodzaju w ogrodzie

mju_mju cierpi na nadmiar ogórków, dad cierpi na nadmiar patisonów. szukam sprawdzonych przepisów na patisony, najchętniej marynowane.

ogórki na ostro

  • 2 kg obranych i pokrojonych w plasterki ogórków, 
  • 2-3 łyżki soli; 
  • 1,5 łyżki chilli, 
  • 6 łyżek oleju, 
  • 3 ząbki czosnku; 
zalewa:
  • 1,5 szkl. octu 10%, 
  • 70 dkg cukru

ogórki zasypać solą, wymieszać i pozostawić na 2-3 godziny, a potem odcedzić. ugotować zalewę z octu i cukru, ostudzić. do ogórków dodać resztę składników i zalewę, wymieszać dokładnie i rozkładać do słoików. pasteryzować 5 min. (czas od zagotowania wody).

janiolka, niedziela, 21 sierpnia 2005

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *