czarna rzepa poszukiwana

wymyśliłam sobie danie jednogarnkowe i przyznam, iż nie podejrzewałam, że kupno czarnej rzepy może graniczyć z cudem. rekompensatą przynajmniej jest to, że trafiłam na świeże zielone szparagi, których grubość nie była zbliżona do ołówka!

duszona rzepa z wędzonką, fot. m. mazurowski

duszona rzepa z wędzonką

  • ok. 1,5 kg czarnej rzepy, 
  • 35 dkg cebuli, 
  • 0,5 kg wędzonki, 
  • 1 łyżka oleju, 
  • sól, pieprz, 
  • 2 szkl. wody, 
  • 75 dkg ziemniaków

rzepę obrać, umyć i pokroić w kostkę o boku nie większym niż 1 cm. obraną cebulę posiekać. 1/4 wędzonki pokroić w kostkę, a resztę w plasterki. na rozgrzanym oleju przesmażyć pokrojoną w kostkę wędzonkę, dodać do niej cebulę i rzepę. poddusić razem chwilę, po czym ułożyć na wierzchu plastry wędzonki i podlać wodą. dusić pod przykryciem ok 25 min. obrać ziemniaki i również pokroić w kostkę. po upływie tych 25 minut wyjąć plastry wędzonki, przyprawić solą i pieprzem, dodać ziemniaki i ponownie przykryć wędzonką. dusić pod przykryciem następne 15 minut.

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *