małosolny przesyt – zupa z ogórków małosolnych

Od jakiegoś czasu nie udawały mi się ogórki małosolne i kiszenie barszczu. Winą obarczyłam ceramiczny garnek, w którym to robiłam. Więc gdy od rodziców przywiozłam 3 l szklany słój, od razu nastawiłam w nim małosolne przygotowywane wg przepisu taty
Nie wiem, czy było zbyt ciepło, bo po godzinie widać było już proces fermentacji. Następnego dnia zawartość kipiała i pachniała nieco intensywnie, więc mąż profilaktycznie wyniósł słój na balkon, w smaku jednak były normalne. Niemniej jednak jakoś podejrzliwie były traktowane po tym, co zaprezentowały i niewiele ich ubywało. W związku z czym ze spokojnym sumieniem można było przeprowadzić mały eksperyment – tak powstała zupa z ogórków małosolnych.

zupa z ogórków małosolnych, ogórki, kiszenie, fermentacja, kuchnia, przepisy,

zupa z ogórków małosolnych – przepis

  • 3/4 kg ogórków, 
  • 3 marchewki, 
  • 2 pietruszki, 
  • seler, 
  • 3 ziemniaki, 
  • porcja rosołowa, 
  • sól, pieprz, 
  • śmietana, 
  • koperek

Na porcji rosołowej ugotuj wywar z warzywami (pokrojonymi lub startymi – jak kto woli). Dodaj starte na dużych oczkach ogórki i gotować 15 min. Przypraw, dodaj śmietanę i koperek.

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *