zamówienie przyjęte

co mówi moje dziecko z rana, zaraz po otwarciu oczu? – a na obiad zrób makaron z sosem pomidorowym. tłumaczę, że wczoraj była pomidorowa, więc może jakiś inny sos, może z tuńczyka i brokułów. – nie ze szpinaku.

zapiekanka makaronowo-szpinakowa, fot. M. Mazurowski

zapiekanka makaronowo-szpinakowa

  • 50 dkg penne, 
  • 40 dkg mrożonego szpinaku, 
  • 20 dkg pieczarek, 
  • 20 dkg wędzonego boczku, 
  • 2-3 pomidory, 
  • 2 cebule, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • 1 duży kubek jogurtu naturalnego, 
  • 2 jajka, 
  • 10 dkg startego sera żółtego, 
  • sól, pieprz, 
  • oliwa

na patelni zeszklić drobno posiekaną cebulę, dodać pokrojone w plastry pieczarki, w kostkę boczek i posiekany czosnek. gdy pieczarki będą usmażone dodać pokrojone w ćwiartki, obrane ze skórki. dusić aż szpinak się rozmrozi i zagotuje, przyprawić. ugotować makaron, wymieszać z sosem, przełożyć do naczynia żaroodpornego. polać jogurtem lekko posolonym wymieszanym z jajkami i posypać serem. zapiekać ok. 30 min. w 180 st.C.

zapiekany makaron ze szpinakiem, fot. M. Mazurowski

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *