słodkie ziemniaki z tuńczykiem

danie niesamowicie proste, kolorowe i przyjemnie łączące smak słodki ze słonym.

pataty z tuńczykiem, bataty, słodkie ziemniaki

pataty z tuńczykiem

  • 4 pataty po 200 g*, 
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym, 
  • 1/2 czerwonej cebuli, 
  • sok z 1 limonki, 
  • gęsty jogurt naturalny, 
  • pieprz i sól

umyte ziemniaki przekroić na pół i wstawić do piekarnika na godzinę w 180 st.C. tuńczyka osączyć. cebulę pokroić w cienkie plasterki.  miękkie ziemniaki przełożyć na talerze. każdą połówkę przyprawić pieprzem i ewentualnie solą. nałożyć porcję tuńczyka, łyżkę jogurtu, plasterki cebuli. polać sokiem limonki.

* na oko mające ok. 15-20 cm

 

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *