Pieczona pierś gęsi

Dziś kolejny przepis wykorzystujący fragment gęsi – tym razem jej piersi. A przy okazji małe zestawienie gęsinych propozycji.

Gęś w całości:
pieczona gęś faszerowania kiszoną kapustą

gęś faszerowana kaszą gryczaną
pieczona gęś udająca francuzkę (nadzianą w dodatku) 

Gęś w kawałkach:
gęś pieczona á la brassó

udka gęsi nadziewane porem i jabłkiem
zupa na gęsi i białym winie

pieczona pierś gęsi

pieczona pierś gęsi 

  • 2 piersi gęsie, 
  • sól, 
  • pieprz, 
  • majeranek

Skórę na piersiach naciąć co 1,5 centymetra, obficie natrzeć mieszanką soli, pieprzu i majeranku. Odstawić w chłodne miejsce na minimum kilka godzin. Po tym czasie piersi ułożyć skórą na rozgrzaną suchą patelnię i smażyć powoli wytapiając jak najwięcej tłuszczu. Następnie przełożyć je wraz z odrobiną tłuszczu do naczynia żaroodpornego i piec przez:
a) godzinę w 180 st. C. pod przykryciem, wyjąć z piekarnika i odstawić na 10 minut, potem pokroić w plastry o grubości 1 cm.
b) 30 minut bez przykrycia, odstawić na chwilę, a następnie pokroić jak najcieńsze, w prawie przeźroczyste plasterki.
Podawać z szałotem.

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *