jednogarnkowiec porowo-ziemniaczany

ksawery wieje, ziębi i ogólnie zniechęca do wychodzenia z domu. a na taką pogodę najlepsze są gorące jednogarnkowce. wyciągam przepis z archiwum i lekko go modyfikuję. zamiast cebuli tylko pory. zamiast majeranku podwójna porcja szczypiorku.

eintopf ziemniaczano-porowy

eintopf ziemniaczano-porowy

  • 3 całe pory (z zieloną częścią);
  • 30 dkg wędzonego boczku, 
  • 1 kg ziemniaków, 
  • olej do smażenia, 
  • 1 litr bulionu, 
  • duży pęczek szczypiorku

 

boczek pokroić w cienkie plastry, a potem w paski. umytym porom odciąć zaschnięte końcówki i przekroić wzdłuż na 4 części, a potem pokroić w plasterki. na rozgrzany olej wrzucić najpierw boczek, po chwili pory i udusić. ziemniaki pokroić w ćwierćplasterki, dodać do boczku. zalać bulionem i dusić ok. 30 min. posypać posiekanym szczypiorkiem.

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *