myśliwska soczewica

jakiś czas temu kupiłam czarną soczewicę. nie chciałam jej banalnie ugotować, więc czekała i czekała na swoją kolej, aż zobaczyłam w magazynie kuchnia danie z soczewicą, z opisu zieloną, a na moje oko z pewnością mniejszą i bardziej kulistą, więc albo czerwoną, albo… czarną.

potrawka myśliwska z czarnej soczewicy i kiełbasy

potrawka z soczewicy

  • 3 łyżki oleju, 
  • 4 sztuki kiełbasy myśliwskiej (o długości około 15 cm), 
  • 1 cebula, 
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka suszonego rozmarynu, 
  • 800 g pomidorów z puszki,
  • 8 jagód jałowca,
  • 1 liść laurowy,
  • 1 suszona papryczka chilli,
  • 200 ml czerwonego wina,
  • szklanka czarnej soczewicy

kiełbasę pokroić na 2 cm kawałki i wrzucić na rozgrzany olej. dobrze zrumienioną zdjąć z patelni. na jej miejsce wrzuć posiekaną cebulę i pokrojony w plasterki czosnek. smażyć, aż cebula się zeszkli. wsypać rozmaryn, wymieszać, a następnie dodać pomidory i dusić na minimalnym ogniu przez 10-15 minut. wsypać pokruszony jałowiec, dodać liść laurowy i chilli. wlać wino i 2 szkl. wody. zagotować, po czym dodać soczewicę i usmażone kiełbaski. wymieszać i dusić pod przykryciem na małym ogniu około 30-40 minut, aż soczewica będzie miękka.

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *