spaghetti z sosem z sardeli

wielka miłość mego dziecka do makaronu każe mi poszukiwać coraz to nowych połączeń składników. tym razem trafiło na słoiczek sardeli. wyszedł bardzo ciekawy smak tego słodko-słonego sosu.

spaghetti z sosem z sardeli, anchovies

spaghetti z sosem sardelowym

  • 2 duże cebule, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • 2 łyżki oliwy, 
  • 2 łyżki masła, 
  • 0,5 łyżeczki brązowego cukru, 
  • 60-80 g sardeli w oliwie, 
  • 2 zmiażdżone goździki,
  • 0,5 szkl. mleka,
  • 50 dkg długiego makaronu (spaghetti, bucattini, linguini), 
  • 1 pęczek pietruszki

cebulę i czosnek zetrzeć na tarce lub posiekać bardzo drobno malakserem. rozgrzać oliwę z masłem i smażyć na nich cebulę do lekkiego zrumienienia. po 10 minutach wsypać cukier i dusić jeszcze przez chwilę. sardele posiekać malakserem lub bardzo drobno posiekać. dodać do cebuli, wsypać goździki i wlać mleko. zagotować. ugotować makaron. jeśli sos jest zbyt gęsty rozrzedzić go wodą, w której się gotuje makaron. natkę grubo posiekać i wymieszać z sosem i makaronem.

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *