młode ziemniaki i ryba wędzona

dziś kolejna propozycja z młodych ziemniaków, coś dla amatorów ryb – zapiekanka z wędzoną makrelą. 

młode ziemniaki, ryba wędzona

zapiekanka ziemniaczano-rybna

  • 1 kg młodych ziemniaków,
  • 2 wędzone makrele (~ 50 dag),
  • 1 duży por,
  • 1 duży kubek gęstej słodkiej śmietanki (~ 400 ml)
  • sól, pieprz

rybę oddzielić od ości i porwać na kawałki. pora pokroić w cienkie plasterki. wyszorowane ziemniaki również pokroić w cienkie plasterki. śmietankę wymieszać z solą i pieprzem. w szerokim naczyniu żaroodpornym ułożyć na dnie połowę ziemniaków, na to plasterki pora, a na to rybę. polać połową śmietanki. ułożyć drugą połowę ziemniaków i polać resztą śmietanki. piec około godziny w 200 st.C. przez pierwsze 45 minut pod przykryciem, potem zdjąć przykrycie, żeby się trochę zrumieniło.

ryba wędzona, ziemniaki, por

ziemniaki, kartofle młode, ziemniaki, kartofle

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *