bouneschlupp

tradycyjna zupa luksemburska jest z zielonej fasolki szparagowej, ale że akurat na stanie była żółta, to taka wylądowała w garnku.

ziemniaki, fasolka szparagowa, seler, bouneschlupp

zupa luksemburska

  • 50 dkg fasolki szparagowej,
  • 1 cebula,
  • 1 por,
  • 1 mały seler,
  • 3 duże ziemniaki,
  • 2 łyżki oleju, 2 łyżki mąki,
  • 2 l wody,
  • sól, pieprz
  • kwaśna śmietana,
  • 2 pętka kiełbasy

warzywa obrać i pokroić: fasolkę na pół, ziemniaki i seler w kostkę, cebulę i pora w plasterki. mąkę przesmażyć na rozgrzanym oleju. powoli dolewać wodę ciągle mieszając, by nie powstały grudki. gdy się zagotuje dodać warzywa oprócz ziemniaków, które dodajemy po 20 minutach i gotujemy do miękkości. kiełbaskę pokroić w plasterki i zrumienić na patelni. zupę podawać z kwaśną śmietaną, posypane zrumienionymi plasterkami kiełbasy.

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *