sos drwali

nie wiem, jak się włoskim drwalom groszek zaplątał do tego dania, ale że moje dziecko jakoś za groszkiem w towarzystwie makaronu nie przepada, więc ograniczyliśmy liczbę nieleśnych składników 😉 sezon grzybowy trwa warto odkrywać nowe smaki, do czego od 5 lat zachęcam!

grzby, pomidory, makaron, tortellini

makaron z sosem drwali

alla boscaiola

  • 1 kg grzybów leśnych,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 pęczek pietruszki,
  • 1 kg dojrzałych świeżych pomidorów lub 2 puszki,
  • 4 łyżki oliwy,
  • sól, pieprz,
  • opcjonalnie 30 dkg zielonego groszku

oczyszczone grzyby pokroić w plasterki. czosnek posiekać i wrzucić na rozgrzaną oliwę, gdy zacznie pachnieć dodać grzyby i posiekaną drobno natkę. dusić na małym ogniu, aż odparują. dodać posiekane pomidory bez skórek i gotować ok. 20 minut. opcjonalnie dodać świeży groszek i gotować jeszcze 3-4 minuty. makaron ugotować al dente, odcedzić i wymieszać z sosem delikatnie potrząsając garnkiem.

* zamiast makaronu można użyć tortellini z mięsem

Pora na pomidora! Warzywa psiankowate 2014 Włoskie smaki Grzyby 

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *