papka porowo-ziemniaczana

to danie z kantonu Vaud w Szwajcarii, tradycyjnie jadane 24 stycznia, w dniu odzyskania niepodległości przez ten kanton. w oryginalnym przepisie używa się niedostępnej u nas kiełbasy z kapustą, która jest specjalnością kantonu. składa się wyłącznie z mięsa wieprzowego z dodatkiem kapusty i jest wędzona na surowo.

ziemniaki, por, kiełbasa, białe wino, kuchnia szwajcarska

papet vaud

  • 2 cebule,
  • 1 kg porów,
  • 0,5 kg mączystych ziemniaków,
  • 1 łyżka masła,
  • 200 ml białego wina,
  • 1 liść laurowy,
  • 300 ml rosołu drobiowego,
  • 1 łyżka białego octu winnego,
  • sól, pieprz
  • 3-4 wędzone kiełbaski w niedużych pętkach

cebulę drobno posiekać. por pokroić w 2 cm kawałki. cebulę i pory dusić na maśle przez 10 minut. wlać wino i gotować, aż odparuje. obrane ziemniaki pokroić w 2-3 cm kostkę i dodać do porów. podlać rosołem i dusić, aż się ziemniaki rozpadną (30-40 minut). doprawić solą, pieprzem i octem. kiełbaski nakłuć, żeby skórka nie popękała, ugotować w minimalnej ilości wody. ugotowane, wyjąć z wody i układać na porach.

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *