przysmak do sera

kolejny genialny przysmak od naszej cukrzycowej babci, przeznaczony zasadniczo do serów został skutecznie „wypróbowany” bez dodatków 😉

z innych wytrawnych konfitur polecam:
– 
żurawiny z pomarańczą,
– jarzębinę z jabłkami,
– wiśnie z imbirem,
– czerwoną cebulę z piwem,
– 
wiśnie z zielonym pieprzem,
– truskawki z rabarbarem

dynia, jabłka, sok malinowy

konfitura dyniowo-jabłkowa do sera

  • 1 kg dyni hokkaido,
  • 2 kg jabłek,
  • 0,5 szkl. syropu malinowego lub 0,5 szkl. soku malinowego + cukier do smaku,
  • 0,5 szkl. octu winnego jabłkowego

dynię bez obierania pokroić w drobną kostkę. jabłka obrać, pokroić w kostkę, skrapiając octem w trakcie, żeby nie ciemniały. dynię wymieszać z jabłkami, wlać sok i ocet, gotować, aż się rozpadną. gorące nakładać do słoiczków, jeśli ich nie chcemy pasteryzować, to należy trzymać je niezbyt długo w lodówce.

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *