bez liczenia kalorii – zimowy obiad

niby cieplej się zrobiło w ciągu ostatnich dni, ale ochota na solidne, o intensywnym smaku posiłki nie minęła. zdecydowanie nie przeszkadza myśl o kaloriach 😉
żeberka w tej formie raczej nie nadają się do zrobienia po powrocie z pracy, ale można je przygotować dzień wcześniej i tylko je odgrzać, a w trakcie odgrzewania uprażyć kaszę.

kasza gryczana, musztarda, pieczone mięso

żeberka z kaszą gryczaną

żeberka:

  • 1 kg żeberek, 
  • 2 łyżki oleju, 
  • 3 łyżki musztardy, 
  • 4 ząbki czosnku, 
  • po łyżeczce soli i pieprzu,
  • 1 łyżka oleju

kasza prażona:

  • 25 dag kaszy gryczanej, 
  • 2 cebule, 
  • 0,5 l wody, 
  • sól lub sos sojowy,
  • 1 łyżka oleju 

żeberka pokroić na porcje po 2-3 kostki i marynować przez co najmniej godzinę w oleju z musztardą z rozgniecionymi ząbkami czosnku, solą i pieprzem. żeberka razem z marynatą ułożyć w naczyniu żaroodpornym piec w temp. 180°C, małe kawałki około 50 minut, duże nawet do 2 godzin. kiedy żeberka będą już prawie miękkie można uprażyć kaszę. cebule pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. wsypać kaszę i razem smażyć około 1-2 minut. wlać około 0,5 szkl. wody, wymieszać z kaszą, przykryć i odczekać, aż kasza wchłonie płyn. tak postępować do wyczerpania płynu lub momentu, gdy kasza będzie miękka. na koniec posolić lub przyprawić sosem sojowym i odstawić na 10 minut. żeberka podawać ułożone na kaszy.

Zimowy Obiad

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *