kalafior na ostro

dziś coś dla wielbicieli ostrych smaków – łagodny kalafior pokryty ostrą pastą, którego ostrość łagodzimy dodatkiem dowolnej sałaty.

kuchnia wegetariańska

pieczony kalafior

  • 1 nieduży kalafior (ok. 1 kg),
  • 0,5 szkl. jogurtu greckiego,
  • sok z połowy limonki,
  • 0,5 łyżeczki chili,
  • 0,5 łyżki kminku,
  • 1 zmiażdżony ząbek czosnku,
  • 0,5 łyżeczki curry,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżka oleju

z umytego kalafiora usunąć liście i całą łodygę, osuszyć. płaską blaszkę do pieczenia posmarować na dnie olejem. z jogurtem wymieszać czosnek, sok limonki i przyprawy. pastę nałożyć na kalafior, dokładnie go pokrywając. przełożyć na blachę i piec w 200 st. C około 50 minut, aż będzie mocno przyrumieniony. przed krojeniem odstawić na 10 minut. podawać na sałacie polanej sosem winegret.

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *