przyprawa korzenna do pierniczków i grzańców

pora zacząć serię świątecznych przepisów!
odkąd doczytałam w składzie gotowej przyprawy piernikowej, że występuje tam mąka (!), bawię się w przygotowanie tej mieszanki sama. można ją wykorzystać nie tylko do pierników, również we wszelkiego rodzaju grzańcach sprawdzi się znakomicie.

jeśli nie macie moździerzy lub dobrych młynków, własną mieszankę można zrobić z gotowych zmielonych przypraw, tyle że to znowu kwestia zaufania w jakość zakupionego towaru…

przyprawakorzenna

przyprawa korzenna

  • 60 g kory cynamonu,
  • 20 g suszonego imbiru,
  • 15 g goździków,
  • 15 g kardamonu (wyłuskanego),
  • 10 g gałki muszkatołowej,
  • 10 g ziela angielskiego,
  • 3 g czarnego pieprzu,
  • 3 g anyżu (wyłuskanego)

Gałkę muszkatołową zetrzyj na tarce, pozostałe drobne przyprawy zmiel lub utłucz w moździerzu. Wymieszaj. Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku, w ciemnym miejscu.
Na 1 kg mąki należy dawać około 3-4 łyżek przyprawy, ale tę ilość można zmieniać według upodobań.

Ilość wszystkich składników można zmieniać, uwzględniając swój smak.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *