pieczona czerwona kapusta

surówkę z czerwonej kapusty zna chyba każdy. w zależności od domu różni się obróbką termiczną, która jest albo jej nie ma oraz dodatkami. w zimowym numerze goodfood znalazłam przepis idealny na tę porę roku. kapustę pieczoną bez dodatku soli, za to z cukrem i ze sporą ilością przypraw korzennych.

z bardziej tradycyjnych smaków polecam czerwoną kapustę z sosem żurawinowym.

przyprawy korzenne, kuchnia brytyjska, przystawki

duszona czerwona kapusta z przyprawami

  • 1 kg główka czerwonej kapusty,
  • 1 duże jabłko,
  • 2 średnie cebule,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 3 łyżki brązowego cukru,
  • 1 laska cynamonu,
  • 1 gwiazdka anyżu,
  • pół łyżeczki mielonego kardamonu,
  • 2 łyżki czerwonego octu winnego,
  • 1 łyżka zimnego masła

Jabłko, cebulę i czosnek drobno posiekaj, wymieszaj razem z cukrem. Kapustę drobno posiekaj i wymieszaj z przyprawami. W naczyniu do zapiekania układaj warstwami kapustę i mieszankę jabłkowo-cebulową. Wierzch skrop octem i posyp posiekanymi drobinkami masła. Piecz pod przykryciem w 160 st. C przez 3 godziny. W trakcie pieczenia wymieszaj całość 2 razy.

Wegetariański obiad VI

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *