nietypowe dodatki do makaronu

restaurant week za nami, było kolorowo i wyszukanie, więc dziś prosto, ale za to wcale nie mniej zaskakująco, bo kto by pomyślał o makaronie z cebulą i jogurtem?!
z innych egzotycznych połączeń polecam wam do spróbowania makarony:
z burakami,
z botwinką,
z pesto z pokrzywy,
z kostką rosołową,
z masłem orzechowym,
ze śledziem,
z gruszkami,
z porzeczkami,
z awokado,
z sokiem cytrynowym,
z kalafiorem,
z kaszą gryczaną
z serem topionym,
ze świeżą miętą

karmelizowana cebula, makaron, czarnuszka

tagliatelle z jogurtem i karmelizowaną cebulą

  • 0,5 kg tagliatelle lub innych świeżych wstążek makaronowych,
  • 6 dużych cebul,
  • 5 łyżek oliwy,
  • 300-400 g gęstego greckiego jogurtu,
  • 1 szklanka grubo tartego słonego sera,
  • sól,
  • czarny sezam opcjonalnie

Cebulę grubo posiekaj i na rozgrzanej oliwie na małym ogniu smaż od 20 do 30 minut, aż cebula będzie miękka i złocista. Często mieszaj, żeby się nie rumieniła. Ugotuj makaron, pozostawiając 0,5 szklanki wody. Tę wodę wymieszaj z jogurtem i polej makaron. Każdą porcję makaronu obficie obłóż skarmelizowaną cebulą, posyp serem i ewentualnie czarnym sezamem.

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *