kiszona kalarepa

Dziś kolejny przepis na zupełnie nieznaną kiszonkę. Do słoika wpadła młoda kalarepa z koprem. 
Jeśli szukacie innych warzyw fermentujących, to polecam kiszoną marchew i tegoroczny hit blogosfery ogórki małosolne na sucho. 

kiszonki, przetwory, warzywa

kiszona kalarepa

na 1 słoik 0,9 l

  • 2 średnie kalarepy,
  • 3 baldachy kopru,
  • kilka gałązek koperku,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżeczka soli kamiennej niejodowanej,
  • 2 łyżki serwatki

Na dnie słoika umieścić baldachy kopru, koperek, czosnek i sól morską. Kalarepę obrać i pokroić w 3 mm plastry, ułożyć na koprze, zalać przegotowaną ostudzoną wodą i serwatką. Zakręcić i wstrząsnąć. Słoik odkręcić i odstawić w ciepłym miejscu na kilka dni. po 2-3 dniach należy sprawdzić stopień ukiszenia. Gdy już będzie gotowa można słoik wstawić w chłodne miejsce, co spowolni fermentację.

Róbmy przetwory 2016



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *