marchew kiszona z imbirem

Była już marchew kiszona z koprem, pora więc na bardziej egzotyczne smakowo kiszonki. Mimo, że pokrojona w cienkie plastry, tak samo, jak w pierwszej wersji, pozostaje twarda i chrupiąca. Bardzo jestem ciekawa, jaka będzie po kilku miesiącach.

kiszenie, przetwory, warzywa

marchew kiszona z imbirem

Obraną marchew potnij obieraczką wzdłuż na cienkie plasterki lub zetrzyj na dużych oczkach tarki i wymieszaj z imbirem. Posól. W misce ubijaj drewnianym tłuczkiem, aż puści sok. Wymieszaj z serwatką i przełóż do słoika. Delikatnie ubij całość, tak żeby nie pozostały pęcherzyki powietrza, a sok sięgał około 2 cm powyżej marchwi. Słoik przykryj i pozostaw w ciepłym miejscu na 3 dni. Jeśli marchew będzie wystarczająco ukiszona można ją przenieść w chłodne miejsce.

kiszenie, przetwory, warzywa

Róbmy przetwory 2016 Róbmy przetwory! 2016



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *