gulasz z kurczaka lub indyka z jarmużem i patatami

Mięso drobiowe, w przeciwieństwie do wieprzowego i wołowego, potrzebuje znacznie mniej czasu na ugotowanie się. Dlatego gulasz z niego powstaje znacznie szybciej i nie obciąża nas psychicznie koniecznością długiego oczekiwania na obiad w poniedziałkowe popołudnie.

pataty, jednogarnkowe, eintopf, jesień,

gulasz drobiowy z jarmużem i batatami

  • 500 g mięsa drobiowego,
  • 2 średnie słodkie ziemniaki,
  • duży pęczek jarmużu,
  • 1 cebula, 
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 cm świeżego imbiru,
  • 1,5 łyżki curry w proszku,
  • 1 szklanka słodkiej śmietanki,
  • sól, 
  • 1 łyżka oleju

Cebulę, mięso, obrane bataty pokrój w kostkę, imbir w zapałki, jarmuż posiekaj. Cebulę zeszklij na oleju, następnie dodaj do niej mięso. Chwilę smaż na dużym ogniu. Zawartość patelni oprósz curry i zmniejsz ogień. Następnie dodaj bataty, imbir i jarmuż oraz zmiażdżony czosnek. Po minucie wlej śmietankę, podlej wodą jeśli płyny w stosunku do pozostałych składników jest mało. Lekko posól i gotuj do miękkości batatów.

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *