persymona, owoc kaki z cebulą

Nie do wszystkich przemawia surówka z owoców, ale już z dodaniem jabłka nie mają problemu. Proponuję czasem przełamać się i spróbować czegoś nowego. Tym bardziej, że np. owoce persymony (kaki, szaron) w tym roku są w sklepach w wyjątkowo atrakcyjnych cenach. Na tę sałatkę trafiłam na blogu Sto smaków i nieśmiało połączyłam ja z pieczonym kurczakiem nadziewanym kasztanami.
A jeśli kaki jest nadal dla was za egzotyczne, to polecam surówkę z jabłek i pomarańczy z chrzanem

owoc, kaki, persymona, czerwona cebula,

surówka z persymony

  • 2–3 owoce kaki, 
  • 1 czerwona cebula,
  • oliwa,
  • ocet balsamiczny,
  • sól i pieprz,
  • świeża mięta (opcjonalnie)

Umyte owoce obierz i pokrój w plasterki. Piętki owoców i cebulę pokrój w drobną kostkę. Plasterki owoców ułóż dookoła talerza, środek wypełnij mieszaniną cebuli i kaki. Całość oprósz solą i pieprzem, polec oliwą i octem i ewentualnie posyp miętą.

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *