wegańska zupa na kaca, solianka, solanka, soljanka

zupa na kaca, oliwki, grzyby marynowane, ogórki kiszone,

pisząc po raz pierwszy o solance wspominałam, że są trzy rodzaje tej zupy na kaca: mięsna, rybna i grzybowa. tym razem przygotowałam grzybową, która wzbudziła nie mniejszy entuzjazm od mięsnej. i to nawet bez kaca 😉
przepis na mięsną soliankę znajdziecie tu!

kuchnia rosyjska, zupy, grzyby, oliwki,

solanka grzybowa – składniki

  • 300 g świeżych grzybów (mogą być mrożone) lub 50 g grzybów suszonych + 300 g pieczarek, 
  • 100 g grzybów marynowanych lub kiszonych
  • 1 cebula,
  • 1 marchew,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 1 łyżka mąki,
  • 2 ogórki kiszone,
  • 100 g zielonych oliwek,
  • sól, pieprz,
  • 1 liść laurowy,
  • 2 łyżki oleju,
  • opcjonalnie cytryna

Jeśli przygotowujesz zupę z grzybów suszonych namocz je przez godzinę, a następnie ugotuj. Po ostudzeniu wywar zachowaj, a grzyby pokrój w paseczki. Cebulę posiekaj i zeszklij na oleju. Dodaj obraną i posiekaną marchew, smaż razem przez minutę. Świeże grzyby pokrój w plasterki i dodaj na patelnię. Podsmażaj 5 minut. Oprósz całość mąką, dodaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj i rozprowadź zachowanym wywarem grzybowym lub 1,5 litra wody. Następnie dodaj liść laurowy i gotuj przez 10 minut. Posiekaj ogórki kiszone i grzyby marynowane i dodaj do zupy, wymieszaj i gotuj kolejne 5 minut. Przypraw solą i pieprzem. Dodaj oliwki i znowu podgotuj 5 minut. Przed podaniem możesz umieścić plasterek cytryny w każdym talerzu.

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *