domowa ricotta z serwatki

W poprzednim wpisie pokazałam wam, jak można zrobić domowy ser koryciński. Z 9 litrów mleka wyszło 1 kg sera, no i zostało z 8 litrów serwatki. Można ją wypić, wykorzystać do kiszenia warzyw, wylać lub w gorącej wymoczyć nogi, ale najpierw warto zrobić z niej domową ricottę! Serek jest miękki i mimo zakwaszania serwatki, słodki.
W kilku miejscach spotkałam się informacją, żeby do serwatki wlać trochę mleka, mniej więcej litr mleka na 5 litrów serwatki. Dzięki temu uzyska się więcej ricotty. Przyznam, że nie zależało mi na zwiększaniu jej ilości, tylko na wykorzystaniu do cna produktu ubocznego przy powstaniu sera korycińskiego. 

domowy, ser, serowarstwo, twaróg,

ricotta

  • 8 l serwatki,
  • 2 cytryny,
  • gęste płótno lub chusta serowarska

Serwatkę podgrzej do około 90-95 st.C i wlej przecedzony sok z cytryn. Mieszaj energicznie rózgą 5 minut. Odstaw garnek w chłodne miejsce na około 8 godzin lub całą noc. Po tym czasie powinno być widoczne wyraźnie wytrącone białko. Delikatnie przelej przez gęste płótno, którego rogi zwiąż nad drewnianą łyżką, jak to pokazywałam przy robieniu twarożku z jogurtu i pozostaw na kilka godzin do osączenia. Powstało około 370 g ricotty.

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *