tarta z porami i serem

na ciepło, na zimno, na kolację lub na pierwszy piknik w tym roku!

kruche ciasto, wytrawne nadzienie, warzywne,

tarta porowa

ciasto:

  • 250 g mąki pszennej, 
  • 125 g zimnego masła,
  • 1 żółtko, 
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżki zimnej wody

farsz:

  • 3 duże pory,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1,5 szklanki twarogu sernikowego,
  • 3 jajka,
  • 0,5 łyżeczki curry,
  • odrobina gałki muszkatołowej,
  • 100 g żółtego sera,
  • sól, pieprz

Mąkę z solą, masło i żółtko posiekaj nożem na kawałki wielkości połówek grochu lub zrób to malakserem. Dodaj wodę i zagnieć ciasto. Odstaw je do lodówki na 30 minut do godziny (potem będzie ciężko rozwałkować).  Pory przekrój wzdłuż i umyj dokładnie między liśćmi, osusz i pokrój w plasterki. Na oleju duś je do miękkości pod przykryciem. Jeśli puściły dużo płynu, zwiększ ogień i zdejmij pokrywkę. Lekko posól i odstaw do przestudzenia. Jajka roztrzep z twarogiem, dopraw curry, gałką, solą i pieprzem. Wymieszaj ze startym serem. Ciasto rozwałkuj i wyłóż formę do tarty, nakłuj widelcem całą powierzchnię i piecz przez 15 minut w 180 st.C. Podpieczoną skorupę wypełnij uduszonymi porami, na nie wylej masę serową. Wstaw ponownie do piekarnika na 30-40 minut, aż się wierzch zrumieni.

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *