ciasto jogurtowo-czekoladowe na zimno bez pieczenia

Ilość przepisów na ciasta na tym blogu zdecydowanie może wam sugerować, że z ciastami, to ja mam tak średnio po drodze. Zjem, bo zjem, ale nie śnią mi się po nocy. I w zasadzie już dawno nie było tak, że z zainteresowaniem zerknęłam na przepis ot tak, bez wyraźniej potrzeby. Ale dziś jest ostatni dzień szkoły i dzień taty, więc zamiast życzeń odrobina chłodzącej słodyczy.

bez pieczenia, na zimno, czekolada mleczna, biszkopty, sernik na zimno,

ciasto jogurtowo-czekoladowe

mała tortownica (18-20 cm)

masa jogurtowa:

  • 600 g jogurtu greckiego w temperaturze pokojowej,
  • 100 g czekolady mlecznej,
  • 100 g cukru pudru,
  • 5 łyżeczek żelatyny,
  • 7 łyżek gorącej wody, ale nie wrzątku

spód:

  • 100 g biszkoptów,
  • 50 g masła

Tortownicę wyłóż folią spożywczą. Biszkopty pokrusz i wymieszaj z bardzo miękkim masłem, następnie wylep dno tortownicy i odstaw na czas przygotowania masy jogurtowej do lodówki. Żelatynę zalej gorącą woda i mieszaj do rozpuszczenia, następnie odstaw ją żeby przestygła. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, czy pokrusz do miseczki, którą ustaw na garnku z wrzącą wodą, ale tak, by woda nie dotykała do miseczki.  Żelatynę zahartuj jogurtem dodając 2-3 łyżki jogurtu i następnie wymieszaj z pozostałym jogurtem i całość dokładnie wymieszaj. Dodaj cukier puder. Jogurt podziel na 2 porcje, z jednej przełóż do drugiej 3 łyżki jogurtu. Z tej mniejszej porcji dodaj 3 łyżki jogurtu do czekolady. Następnie wymieszaj z resztą mniejszej porcji. Na środek tortownicy wlewaj po łyżce na przemian masę jogurtową i czekoladową. Następnie odstawiamy ciasto do lodówki na co najmniej 3 godziny.

 

Tak letnio zainspirował mnie przepis z Gotowanie to proste

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *