tortellini z botwinką i serem pleśniowym

Sezonowość ma swój urok. Tylko przez pewien czas mamy dostęp do szparagów, truskawek, czy czarnego bzu. Tak samo jest też z bardziej prozaiczną botwinką – młodziutką można zjeść właśnie teraz. I gdy będziecie mieć za sobą już i chłodnik i zupę, to spróbujcie trochę poeksperymentować. Spróbujcie botwinki w towarzystwie makaronów, w sałatce lub z malutkimi pierożkami i serem pleśniowym, co dziś właśnie proponuję.

sałatka, obiad, pierogi, botwina, ciepła kolacja,

tortellini na botwince

  • 250 g tortellini grzybowego lub serowego,
  • 2 duże pęczki botwinki,
  • 100 g błękitnego sera pleśniowego,
  • sól, pieprz,
  • oliwa

Ugotuj tortellini zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Botwinkę umyj i pokrój w 1 cm paski. Jeśli jest z większymi buraczkami, to wyszoruj je i pokrój w cienkie plasterki. Na rozgrzanej oliwie podsmaż jako pierwsze buraczki, aż lekko zmiękną. Dodaj pokrojoną botwinkę, lekko dopraw solą i pieprzem, przykryj pokrywką i smaż, aż zwiędnie. Na botwinkę ułóż tortellini i posyp pokruszonym serem pleśniowym. Podawaj od razu.

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *