kurczak pieczony w rzymskim garnku z jarmużem i cytrynami

pieczony kurczak jest chyba najbardziej oklepanym daniem na świecie, dlatego jeśli go piekę, to w towarzystwie dodatków o wyraźnym smaku i zapachu. Tym razem do pieczenia użyłam rzymskiego garnka. Pieczonych w nim rzeczy nie trzeba podlewać wodą, a i tak zachowają swą wilgotność. Jeśli nie macie takiego naczynia do pieczenia, można użyć jakiekolwiek żaroodporne, do którego należy wlać 3/4 szklanki wody.

Rzymski garnek wymaga specjalnej pielęgnacji, o której pisałam tu.

tymianek,cytryny,babaty,pataty,rzymski garnek,

kurczak pieczony z jarmużem i cytrynami

  • 2-3 ćwiartki kurczaka przekrojone na pół,
  • 2 cytryny,
  • 2 duże bataty,
  • 300 g jarmużu,
  • 6 ząbków czosnku,
  • 3 gałązki tymianku,
  • sól, pieprz

Rzymski garnek wypełnij wodą i pozostaw na 30 minut lub czas przygotowania wszystkich składników. Z połowy 1 cytryny wyciśnij sok. Kurczaka polej wyciśniętym sokiem, natrzyj solą i pieprzem, obłóż tymiankiem i pozostaw na minimum pół godziny. Pozostałe cytryny pokrój na ćwiartki. Bataty obierz i również pokrój na ćwiartki. Z rzymskiego garnka wylej wodę. Na dnie ułóż jarmuż. Na nim bataty, kurczaka, obrane ząbki czosnku i cytryny. Wlej do garnka sok cytrynowy z marynowania kurczaka. Staraj się, by wszystko leżało w jednej warstwie, ale jeśli się nie da, to niech kurczak leży na wierzchu, tak żeby wypływający z niego tłuszcz wsiąkał w pozostałe składniki. Rzymski garnek wstaw do zimnego piekarnika. Piecz pod przykryciem 1,5 godziny w 190 st. C, przy czym 20 minut przed końcem zdejmij pokrywkę, by kurczak miał czas się przyrumienić.

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *