pieczony w mleku kurczak

Do tej pory nie zawiodłam się na przepisach Jamiego Oliviera, więc nie miałam oporów przed spróbowaniem kolejnego. Zwłaszcza, że w mleku piekłam już schab i był pyszny. Przy schabie aromatu nadawała szałwia, i choć tutaj też występuje to zioło, to dominuje skórka cytryny i czosnek. 

jamie oliver, drób, szałwia, skórka cytryny,

kurczak pieczony w mleku

  • 1,5 kg cały kurczak,
  • 115 g oliwy (ok. 0,5 szkl.),
  • 1 litr tłustego mleka,
  • 0,5 laski cynamonu,
  • 10 ząbków czosnku,
  • 1 cytryna,
  • 4 gałązki świeżej szałwii,
  • sól i czarny pieprz

Przygotuj naczynie do pieczenia na tyle małe, by nie pozostawało wokół kurczaka wolne miejsce. Kurczaka natrzyj solą i pieprzem i obsmaż ze wszystkich stron na oliwie. Ptaka zdejmij z patelni, a nadmiar tłuszczu zlej. Na patelnię wlej trochę mleka, zagotuj i odskrob wszystko, co przywarło do dna. Cytryny obierz obieraczką do ziemniaków. Skórkę i pozostałe składniki ułóż w naczyniu do pieczenia, na nich połóż kurczaka i wlej mleko. Piecz pod przykryciem przez 1,5 godziny w 190 st. C. Pod koniec pieczenia możesz zdjąć pokrywkę, by sos trochę odparował. Podawaj z duszonym szpinakiem i ziemniaczanym puree.

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *