prosty sos pomidorowy ze świeżych pomidorów

to chyba jeden z najprostszych sosów pomidorowych, który można połączyć z makaronem lub ugotować w nim pulpety. W dodatku jest bazą, którą można wzbogacać:
– dla fanów ostrzejszych smaków – dodaj razem z czosnkiem posiekaną ostrą papryczkę,
– dla fanów bogactwa składników – razem z czosnkiem przesmaż drobno posiekane cebulę, marchew i selera.

pomidorowy, włoski, kuchnia włoska, przepis,

sos pomidorowy ze świeżych pomidorów

  • 1 kg pomidorów,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżka oliwy,
  • 1 gałązka bazylii,
  • sól, pieprz

Pomidory sparz i obierz ze skórki, pokrój w niedużą kostkę. Czosnek drobno posiekaj. Na rozgrzaną oliwę wrzuć czosnek, gdy zacznie się rumienić, dodaj pomidory. Duś 15 minut, dodaj porwaną bazylię, sól i pieprz i duś następne 15 minut.

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *