ozór wołowy duszony w sosie pomidorowym z oliwkami

duszone ozorki i lekko obsmażona wątróbka drobiowa to moje ulubione podroby. Nie wymagają skomplikowanych przygotowań, by były delikatne. Ozorki już kilkakrotnie wystąpiły na blogu i widzę, że pora przypomnieć tamte przepisy, a przy okazji zrobić zdjęcia, ale jeśli brak zdjęć wam nie przeszkadza, a szukacie sprawdzonych przepisów to zapraszam:
ozorki w sosie koperkowym,
– ozorki w sosie grzybowym,
– ozorki a’la flamandzki gulasz piwny
– peklowany ozór wołowy w galarecie

oliwki, podroby, duszone mięso,

ozór wołowy duszony w sosie pomidorowym z oliwkami

  • 1 ozór wołowy,
  • pęczek włoszczyzny,
  • 2 średnie cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1,5 szkl. passaty pomidorowej,
  • 3/4 szkl. zielonych oliwek,
  • liść laurowy,
  • 2-3 kulki ziela angielskiego,
  • po 3 gałązki rozmarynu i tymianku,
  • 100 ml czerwonego wytrawnego wina,
  • 2 łyżki oliwy,
  • sól, pieprz

Ozór włóż do garnka razem z włoszczyzną, zielem angielskim i liściem laurowym zalej wodą i ugotuj do miękkości. Wyjmij z wywaru i jeszcze ciepły obierz ze skóry. Cebule pokrój w plasterki i zeszklij na oliwie. Dodaj zmiażdżony czosnek i smaż razem, aż zacznie pachnieć. Dodaj passatę, wymieszaj i zagotuj. Włóż pokrojone: w plastry ozór, włoszczyznę z wywaru w słupki, oliwki w plasterki i zioła. Jeśli sos jest za gęsty podlej wywarem z gotowania ozora. Duś na małym ogniu 10 minut. Wlej wino, dopraw solą i pieprzem, zagotuj i podawaj z puree ziemniaczanym.

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *