zupa ze świeżych grzybów z suszonymi śliwkami

W końcu są grzyby, kto żyw stara się wyskoczyć choć raz do lasu. Mi się jeszcze nie udało i zadowolić się musiałam kupnymi. Co mogę napisać o dzisiejszej zupie? Na pewno jest to zupa dla poszukiwaczy nowych smaków, w niczym nie przypomina naszej tradycyjnej grzybowej, czy krupniku z grzybami.

grzybowa, suszone śliwki, krem,

grzybowa ze śliwkami

  • 500 g porcji rosołowej (drobiowa lub wołowa),
  • 200 g suszonych śliwek bez pestek,
  • 2 l wody,
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 1 cebula,
  • 1 marchewka,
  • 1 pietruszka,
  • 400 g świeżych grzybów leśnych (wystarczą same nóżki),
  • po 2 szt.: ziela angielskiego, pieprzu niemielonego, liści laurowych,
  • 2 łyżki oleju,
  • sól, pieprz
  • śmietana

Porcję rosołową zalej wodą, zszumuj i dodaj śliwki. Gotuj około godziny, przestudź, obierz mięso z kości. Kości wyrzuć, a wywar ze śliwkami i koncentratem pomidorowym zmiksuj. Cebulę pokrój w kostkę, marchew i pietruszkę zetrzyj na tarce, grzyby pokrój w plasterki. Cebulę zeszklij na oleju i dodaj warzywa, przyprawy i grzyby, duś razem 15 minut. Dodaj do zmiksowanego wywaru, przypraw solą i pieprzem. Podawaj ze śmietaną.

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *