ciepła salatka z batatów, kaki i kielbasek pieprzowych

Bez dwóch zdań – kolor ma znaczenie. Zwłaszcza, gdy o 16 jest już za oknem ciemno. Warto bawić się nie tylko kolorem, dodanie do egzotycznych słodkich ziemniaków i jeszcze słodszego owocu kaki kiełbasek pieprzowych i kwaśnego jogurtu, zdecydowanie pobudza.

sharon, słodkie ziemniaki, jogurt grecki,

sałatka z pieczonych batatów i kaki

  • 3 duże bataty,
  • 400 g kiełbasek pieprzowych,
  • 2 kaki (persymony),
  • pęczek natki pietruszki,
  • 3 łyżki oliwy,
  • 1 szklanka jogurtu greckiego,
  • 2 łyżki posiekanego świeżego tymianku,
  • sok z połowy cytryny,
  • sól, pieprz

Umyte, nieobrane bataty pokrój w 2 cm kostkę. Wymieszaj z 2 łyżkami oliwy, solą i pieprzem. Rozłóż na blasze do pieczenia i piecz przez 30 minut w 200 st. C. Kiełbaski pokrój w skośne plasterki i zrumień na 1 łyżce oliwy. Jogurt wymieszaj z tymiankiem i sokiem z cytryny. Kaki pokrój w półplasterki. Na dnie półmiska rozsmaruj jogurt. Na nim rozsyp słodkie ziemniaki. Na to daj kiełbaski i pokrojone kaki. Całość posyp posiekaną natką.

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *