zapiekanka z jarmużem

Cały bajer zapiekanek tkwi nie w smaku, bo to zbyt oczywiste, ale w zapieczonym wierzchu. Tu bazą są dwa składniki – jarmuż i ryż. Ten pierwszy, dlatego że jest na niego sezon. A że sam z siebie nie byłby zbyt sycący, pojawia się drugi składnik, ryż. Jest on często wykorzystywany do tego typu dań, także nie ma obaw, że nie będzie się dobrze komponował. A wracając do wierzchu. Jeśli chcecie bardziej podkręcić bułeczkę, to dodajcie do niej tarty parmezan.

zapiekany, ryż, ser żółty, jajko,

prowansalska zapiekanka z jarmużem

  • 1 kg jarmużu,
  • 0,5 szklanki ryżu,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka ziół prowansalskich,
  • 1 saszetka suszonej szałwii,
  • 2 jajka,
  • 150 g żółtego sera,
  • 3 łyżki oleju,
  • 3 łyżki bułki tartej,
  • sól, pieprz

Z jarmużu usuń twarde nerwy i blanszuj przez 3 minuty w gorącej wodzie, dobrze osącz. Ugotuj ryż. Na 2 łyżkach oleju zeszklij drobno posiekaną cebulę, dodaj przyprawy i posiekany czosnek i smaż jeszcze minutę. Dodaj jarmuż, podlej szklanką wody i duś 10 minut. Dopraw solą i pieprzem. Ubij jajka i wymieszaj je z ryżem, serem i jarmużem. Przełóż do naczynia do zapiekania. Skrop pozostałym olejem i posyp bułką tartą. Piecz w 180 st. C przez 45 minut. Przed podaniem odstaw na 10-15 minut. Podawaj gorące lub letnie.

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *