zupa jarzynowa z pulpecikami i tortellini

tortellini trafiły po raz drugi do zupy i po raz drugi to było dobre posunięcie! Wcześniej były to tortellini w rosole, teraz w jarzynowej, w dodatku wzbogaconej o klopsiki z białej kiełbasy.

jednogarnkowe, pierogi, pomidorowa, szpinak,

zupa jarzynowa z tortellini i pulpecikami z białej kiełbasy

  • 0,5 kg białej surowej kiełbasy,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 0,5 kg marchewki,
  • 400 g pomidorów z puszki krojonych,
  • po 0,5 łyżeczki: suszonej bazylii, suszonego oregano, słodkiej papryki,
  • 1,5 litra bulionu warzywnego,
  • 250 g serowych tortellini,
  • 250 g świeżego szpinaku baby,
  • 1 łyżka oleju,
  • opcjonalnie sól

Kiełbasę wyciśnij z osłonek i podziel na 2-3 cm kawałki. Przesmaż je na oleju. Cebulę i czosnek posiekaj i dodaj do kiełbasy. Smaż, aż cebula będzie szklista. Dodaj pokrojoną w 1 cm plastry marchewkę i smaż przez kilka minut. Dodaj pomidory i przyprawy, zagotuj i wlej bulion. W zależności od słoności bulionu możesz posolić zupę lub nie. Gotuj, aż marchew będzie miękka. Wtedy dodaj tortellini i gotuj zgodnie z zaleceniem na opakowaniu. Zdejmij garnek z ognia i dodaj szpinak. Mieszaj całość, aż szpinak zwiędnie. 

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *