10 najlepszych przepisów roku

najlepsze, przepisy, ranking, czytelnicy,
najlepsze przepisy, 2017, najchętniej czytane, najpopularniejsze wpisy, blog,

Rok 2017 już za nami, więc zajrzałam do statystyk, co najchętniej było przez Was czytane. I powiem, że miejsce 1 mnie zupełnie zaskoczyło. To znaczy zakładałam, że znajdzie się w pierwszej piątce. Według mnie numerem 1 miał być aktualny numer 2. Kilka innych numerów w ogóle nie wiem skąd się wzięło. Czyli jest tak, jak powinno być – to Wy wybieracie, co jest najciekawsze i najprzydatniejsze, i nie ma na to żadnego wpływu czas.

10 – żurawinowy sos do mięs

żurawiny, sos do mięs, serów,

Popularność tego przepisu wiążę z rosnącą popularnością gęsiny i kaczyny (o ile takie słowo jest). A także z rosnącą odwagą do łączenia smaków.
https://uleuli.pl/2013/11/zurawinowy-sos-do-miesa/?preview=true&_thumbnail_id=1345

9 – wegańska zupa na kaca

zupa na kaca, oliwki, grzyby marynowane, ogórki kiszone,

Tu się zastanawiam, czy naród szuka metod leczenia przypadłości dnia następnego, czy też coraz więcej ludzi porzuca mięso lub, co też możliwe, zaczęło się interesować kuchnią rosyjską i zaczęło od solanki
https://uleuli.pl/2017/01/weganska-zupa-na-kaca-solianka-solanka-soljanka/

8 – pasztet z mięsa z rosołu

wytrawny wypiek,mięso z rosołu,

To jeden ze starszych przepisów na blogu i dokąd pamiętam szukały go osoby, które chciały rozwiązać problem z produktem ubocznym pozostającym przy gotowaniu rosołu. Temat zero waste był chyba tematem numer 1 w internecie i nie wieszczę mu rychłego spowszednienia. Jeśli zastanawiacie się, od czego zacząć zmniejszenie ilości śmieci w domach, to może warto od niemarnowania jedzenia?
https://uleuli.pl/2013/03/porosolowy-pasztet/

7 – pikle z ogórków

ogórki, pikle, curry, chilli,

Ogórki są tak wdzięcznym obiektem do przetworów co roku, że w sumie się nie dziwię, że poszukuje się nowe przepisy na nie. Pamiętajcie, że najzdrowsze zimą są te tradycyjnie kiszone. Inne, tak jak np. pikle, to jedynie urozmaicenie! Dobre urozmaicenie 🙂

https://uleuli.pl/2014/08/pikle-przetwory-z-ogorkow-v-5/

6 – pieczeń drobiowa z cukinią

mięso drobiowe, cukinia, kurczak, indyk,

Podobnie, jak ogórki, cukinia ma tendencje do stawiania ogrodników wobec klęski urodzaju. Ciężko jeść ją przez cały sezon w każdej potrawce i leczo. 

https://uleuli.pl/2017/08/pieczen-drobiowa-z-cukinia/

5 – karp pieczony

Ten przepis pracuje na swoją popularność głównie w okolicy wigilii, ale nie jedynie! Nie wiem, czy to zmieniające się trendy w jedzeniu ryb, czy większa dostępność karpia poza sezonem.
https://uleuli.pl/2013/12/karp-pieczony/

4 – nalewka z jeżyn

jeżyny, alkohol, domowy,

To kolejny przepis sezonowy. I nie jest to jedyny alkohol w tym zestawieniu.

3 – prażucha

ziemniaki, kuchnia regionalna, bieda jadło, lemieszka,

Popularność tego przepisu, to właśnie to o czym wspominałam we wstępie – nie wiem skąd się ona wzięła. Co ciekawe najchętniej sięgają po ten przepis użytkownicy pinteresta!

https://uleuli.pl/2015/06/bieda-jadlo/

2 – żywokost

żywokost, zioła, natura, okłady,

Numerem 2 jest temat związany z ziołolecznictwem. Patrząc na jego popularność zastanawiam się, czy aby nie pociągnąć tematu innych ziół. Najzabawniejszą rzeczą jest to, że wiecznie nie mogę sobie przypomnieć jego nazwy, gdy jest mi potrzebna. Nawet ostatnio zdarzyło mi się to w trakcie rozmowy z mamą, której też wyleciała z głowy. I tak rozmawiałyśmy: „no wiesz, to co rośnie w obszarze chronionym”, „aaa, to co ludzie u mnie na blogu chętnie czytają” 😉

https://uleuli.pl/2014/09/zywokost-lekarski-na-bole-krzyza-i-stluczenia/

1 – spirytus

rozrabianie spirytusu, alkohol, na nalewki,

Tegoroczny numer 1 to wpis – porada, jak rozrabiać spirytus. Rzecz przydatna dla wszystkich, którzy samodzielnie przygotowują nalewki i likiery. Nie brałam go pod uwagę, jako kandydata do tego miejsca, ale co tam – na zdrowie!

https://uleuli.pl/2014/10/rozrabianie-spirytusu-na-nalewki/

Komentarze archiwalne (2)

malwinkanr1 rok temu|Zupa na kaca mnie zaintrygowała 🙂 🙂

flawimag rok temu|super !!

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *