pokusa janssona – szwedzka zapiekanka ziemniaczana

Ochota na tę zapiekankę przychodzi zwykle w trakcie jakiejś skandynawskiej lektury. Postanowiłam z nią nie walczyć (z ochotą, a nie lekturą) i po prostu ją przygotować. Do tego surówka z marynowanych buraczków i śnieg za oknem, i od razu poczułam się, jak mieszkanka drugiej strony wybrzeża morza bałtyckiego!
Po przepis na surówkę zapraszam wkrótce.

kuchnia skandynawska, ziemniaki, szprotki, zapiekanka,

pokusa janssona

  • 1 kg ziemniaków,
  • 1 średnia żółta cebula , 
  • 250 g wędzonych szprotek w oleju,
  • 300 ml gęstej śmietany,
  • 30 g masła + 1 łyżka,
  • 3 łyżki tartej bułki 

Obrane ziemniaki pokrój w cienkie frytki, cebulę w plasterki. Rozgrzej piekarnik do 225 st.C. Wyjmij szprotki z puszki, zachowując płyn. Wymieszaj płyn ze  śmietaną. Nasmaruj duże naczynie do pieczenia 1 łyżką masła. Na dnie ułóż warstwę cebuli, na to warstwę szprotek, a następnie ziemniaki. Polej całość śmietaną. Posyp bułką tartą. Na koniec ułóż kawałki masła na wierzchu. Piecz 40 minut.

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *