jogurtowy sos wiosenny

Nalewka na wosku zaburzyła nieco ciąg zimnych sosów, ale to byłą taka ciekawostka, że nie mogłam się powstrzymać. Za to dzisiejszy sos to wiosenna poezja pasująca i do mięs i do jaj i jako dip do krakersów. Można w nim też poeksperymentować z dodaniem ziół. 

jogurt, sos tatarski, szczypiorek, ogórek, rzodkiewka,

sos jogurtowy 

  • 1 mały jogurt gesty,
  • 1 mały słoiczek gotowego sosu tatarskiego,
  • 2 łyżki posiekanego drobno szczypiorku,
  • 0,5 ogórka zielonego szklarniowego (1 gruntowy) lub małosolny,
  • 1 pęczek rzodkiewki,
  • sok z połowy cytryny,
  • sól,
  • opcjonalnie kiełki słonecznika

Jogurt wymieszaj z sosem tatarskim. Dodaj posiekany szczypior i ogórek. Dopraw sokiem z cytryny i solą. Przed podaniem dodaj dopiero posiekaną rzodkiewkę, bo zabarwia całość. Opcjonalnie posyp kiełkami.

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *