sos cumberland do wędlin i pasztetów

Zwykle do pieczonego drobiu podawaliśmy żurawinę, borówki z gruszkami lub jarzębinę z jabłkami. W naszym domu to oczywiste połączenia. Więc aż dziw, że do tej pory nie szukałam czegoś nowego i nie robiłam tego sosu w domu! Sos cumberland jest o wiele pełniejszy w smaku dzięki dodatkom, a przygotowanie jest na tyle proste, że można to powierzyć nastolatce.

sos cumberland – przepis

na około 500 ml sosu

  • 250 g gotowej żurawiny do mięs.
  • 250 g dżemu z czarnej porzeczki,
  • 1 łyżka tartego chrzanu,
  • 0,5 łyżki ostrej musztardy,
  • 1 łyżka czerwonego wina,
  • 1 łyżeczka kandyzowanej skórki pomarańczowej,
  • 1 cytryna,
  • sól, biały pieprz, ostra papryka

Żurawinę zmiksuj z dżemem z czarnej porzeczki. Dodaj chrzan, musztardę i wino. Drobno posiekaj kandyzowaną skórkę. Z cytryny otrzyj skórkę i wyciśnij sok. Obie skórki połącz z pozostałymi składnikami. Przypraw solą pieprzem i ostrą papryką. Podawaj do pasztetów, wędlin i pieczonych mięs.

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *