zupa z kurczakiem i zielonymi szparagami

To był szparagowy weekend – bardzo mile kwaskowata zupa z kurczakiem i szparagami oraz sycąca sałatka, na którą przepis wkrótce podrzucę. Ten kwaskowaty smak zapewnił jogurt naturalny, który nie warzy się podczas gotowania, jeśli doda się do niego mąkę ziemniaczaną, trochę soli i zahartuje się zupą.

zupa, zielone, drób,

zupa z kurczakiem i zielonymi szparagami

  • 4 łyżki oleju,
  • 1 duża cebula,
  • 1 nieduży seler,
  • 1 czerwona papryka,
  • 0,5 szklanki mąki pszennej,
  • 1,5 litra bulionu drobiowego,
  • 2 duże ziemniaki,
  • 2-3 udka kurczaka bez kości,
  • 0,5 kg zielonych szparagów,
  • 2 szklanki jogurtu,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • sól, czarny pieprz,
  • 0,5 pęczka natki pietruszki

Na oleju zeszklij posiekane drobno cebulę i selera. Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę i smaż minutę. Oprósz całość mąką i chwilę razem przesmaż. Wlej bulion, dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki oraz kurczaka. Gotuj 30 minut często mieszając, bo mąka lubi przywierać do dna. Ze szparagów odetnij główki, a resztę pokrój w  cm plasterki, dodaj do zupy i gotuj około 4 minut. Jogurt wymieszaj z mąką ziemniaczaną, odrobiną soli i 2 łyżkami zupy, a następnie wlej do garnka i zagotuj. Dopraw zupę solą i pieprzem. Podawaj z posiekaną natką pietruszki.

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *