botwinka w stylu azjatyckim z pieczonym kurczakiem i makaronem soba

w ubiegłym tygodniu w ramach sezonu na botwinkę odświeżyłam przepis z archiwum. Dziś pora na coś nowego. Jeśli lubicie azjatyckie smaki, to z pewnością ten wam przypadnie do gustu. Botwinka, sos rybny i makaron soba to jest to!

kuchnia orientalna, kurczak, botwina, zielona cebulka, gryczany,

 botwinka z pieczonym kurczakiem i makaronem soba

  • 250 g pieczonego lub ugotowanego kurczaka bez kości,
  • 250 g makaronu soba,
  • pęczek botwinki,
  • 1-2 łyżki oleju
  • pęczek zielonej cebulki

sos:

  • 2 łyżeczki oleju sezamowego,
  • 1/4 szklanki oleju arachidowego,
  • 1/4 szklanki czarnego sezamu,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 2 łyżki sosu rybnego,
  • 2 łyżki czerwonego octu winnego,
  • szczypta mielonego chilli,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 1 ząbek czosnku,
  • opcjonalnie sól 

Składniki sosu zmiksuj na gładką pastę. Jeśli przy botwince są buraki, to pokrój je w cienkie plasterki i podsmaż, aż będą miękkie. Liście pokrój w szerokie pasy, dodaj do buraczków i trzymaj pod przykryciem na małym ogniu, aż więdną. Kurczaka pokrój w plasterki. Ugotuj makaron i wymieszaj z sosem. Dodaj kurczaka, botwinkę i posiekaną cebulkę.

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *