flaki po bolońsku

Florencję i Bolonię dzieli 100 km, a łączy, choćby obecność w kuchni flaków. Jakiś czas temu podawałam przepis na trippa alla fiorentina. Dziś pora na sprawdzenie trippa alla bolognese. W obu przypadkach, rzeczą, która rzuca się od razu w oczy, jest żywy kolor tych potraw.

podroby, flaczki, warzywa, czosnek, boczek,

flaki po bolońsku

  • 500 g flaków,
  • 2 marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • 1 średni seler,
  • 2 żółte papryki,
  • 2 małe cebule,
  • 3 pomidory,
  • 100 g pancetty (chudy boczek),
  • pęczek natki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka suszonej szałwii,
  • 6 łyżek oliwy,
  • sól, pieprz

Flaki ugotuj do miękkości, odcedź, a wywar zachowaj. Marchew, pietruszkę, seler pokrój w drobną kostkę, a paprykę w paseczki. Na 3 łyżkach oliwy uduś je do miękkości. Cebulę drobno posiekaj i zrumień ją razem z flakami na reszcie oliwy. Do duszonych warzyw wlej wywar i dodaj przesmażone flaki, dopraw szałwią, solą i pieprzem. Potrawa powinna mieć konsystencję zupy, więc jeśli wywaru było za mało, uzupełnij płyn rosołem lub wodą. Gotuj na małym ogniu. Pomidory sparz, pokrój w kostkę i surowe włóż na dno wazy. Boczek pokrój z grubsza i zmiksuj z czosnkiem i natką. Masę wymieszaj z pomidorami i rozprowadź wywarem z flaków, a następnie wlej resztę flaków i wymieszaj. Podawaj z białym pieczywem.

Danie można odgrzewać, ale robi się przez to łagodniejsze.

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *