smażone szparagi z zielonym sosem winegret

Nadal nie mamy dość szparagów i testujemy je w różnych konfiguracjach. Smażonych jeszcze nie jedliśmy, więc pora była to zmienić. Na patelni grillowej równocześnie  smażyły się bakłażany i cukinie. Do nich powstał specjalnie zielony sos winegret, którego kolor dały szczypiorek i pietruszka. Zdecydowanie polecam tę ciepłą przystawkę.

grill, bakłażan, cukinia, vinaigrette,winegret,

smażone szparagi z zielonym sosem winegret

  • 1 pęczek zielonych szparagów,
  • opcjonalnie 1 bakłażan,
  • opcjonalnie 2 cukinie,
  • olej do smarowania patelni grillowej,
  • sól

sos winegret

  • 2 łyżeczki musztardy Dijon,
  • 3 łyżki czerwonego octu winnego,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki (0,5 pęczka),
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku (0,5 pęczka),
  • sól i pieprz do smaku

Składniki sosu zmiksuj. Bakłażan i cukinie pokrój w 1 cm plastry. Bakłażan posyp solą i odstaw na 30 minut, a następnie zetrzyj ją ręczniczkiem papierowym. Ze szparagów odłam zdrewniałe końcówki. Warzywa smaż na patelni około 5 minut z każdej strony, ułóż je na półmisku, polej sosem i podawaj ciepłe lub schłodzone w lodówce.

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *