kotlety schabowe pieczone w keczupie

Zamiast stać w letnie dni przy patelni i ocierać pot płynący z czoła, proponuję mięso wrzucać w marynatę, a potem do piekarnika. Temperatura w kuchni za bardzo nie wzrośnie, za to nasz komfort i owszem.

wieprzowina, bez smażenia, w piekarniku, ketchup, marynata,

kotlety schabowe pieczone w marynacie z keczupu

  • 500 g kotletów schabowych

marynata:

  • 0,5 szklanki keczupu,
  • 3 łyżki miodu,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 2 ząbki czosnku

Zmiażdż czosnek i wymieszaj go z pozostałymi składnikami marynaty. Włóż do niej kotlety i dobrze natrzyj mięso, a następnie odstaw do lodówki na minimum pół godziny. Mięso rozłóż w naczyniu do zapiekania lub na ruszcie (wtedy sos będzie ściekać, więc trzeba podstawić pod spód jakieś naczynie). Z wierzchu posmaruj je marynatą, jeśli jakaś pozostała w naczyniu po marynowaniu. Piecz w 200 st. po 15-20 minut z każdej strony, ustawiając piekarnik na grzanie od góry i umieszczając naczynie, w którym mięso się będzie piekło, blisko grzałki.

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *