paprykarz grzybowy bez mięsa

Paprykarz, tak samo jak gulasz kojarzy się raczej z daniem mięsnym. Jednak bez mięsa można przygotować coś równie dobrego i sycącego. Przeglądałam niedawno kuchnię węgierską i tam trafiłam na paprykarz grzybowy. Będzie to kolejny przepis na paprykarz z grzybów, bo poprzedni, zanotowany z programu Roberta Makłowicza, znajdziecie tu

A jeśli ktoś bez mięsa nie wytrzyma, to na blogu mam też przepis na paprykarz z kurczaka oraz na paprykarz z wątróbką – do wyboru.

kuchnia węgierska, grzyby leśne, maślaki, podgrzybki,papryka,

paprykarz grzybowy – składniki:

  • 1 kg grzybów leśnych,
  • 1 cebula,
  • 1 zielona papryka,
  • 2-3 łyżki pasty pomidorowej,
  • 3 łyżki papryki słodkiej mielonej (najlepiej wędzonej),
  • 1 duży kubek śmietany,
  • 2 łyżki smalcu,
  • sól, ostra papryka

paprykarz grzybowy – przepis:

Grzyby pokrój w plasterki, cebulę w drobną kostkę, paprykę w paseczki. Cebulę zeszklij na smalcu, zdejmij z ognia i gdy tłuszcz przestanie wrzeć dodaj słodką mieloną paprykę i pastę pomidorową. Powoli ponownie zacznij smażyć. Po 2 minutach dodaj świeżą paprykę, podlej szklanką wody i duś pod przykryciem, aż będzie bardzo miękka. Dodaj pokrojone grzyby i duś dalej przez około 30 minut. Dopraw solą i ostrą papryką. Śmietanę wymieszaj z odrobiną soli i zahartuj kilkoma łyżkami gorącego sosu, następnie wlej do paprykarzu. Wymieszaj, podgrzej, ale nie gotuj. Podawaj z lanymi kluskami lub ryżem

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *