pot pie z grzybami, gulasz grzybowy zapiekany pod ciastem francuskim

tym razem grzyby znalazły się pod ciastem francuskim tworząc pot pie, czyli „nadziany garnek”, choć akurat nadzienie nie znalazło się w garnku, a naczyniu żaroodpornym. Przy przygotowywaniu tego typu dań ważne jest jednak nie naczynie, w którym się zapieka, a to, żeby para z wrzącego gulaszu miała ujście. Do tego są potrzebne otwory w cieście. Nie powinny być ani za małe, ani za duże. Optymalne wg moich doświadczeń mają średnicę około 2 cm, ale można się też pobawić z foremkami do ciasta, jak to tym razem zrobiłam.

Pot pie z mięsem drobiowym, pieczarkami i szpinakiem znajdziecie tu!

ciasto francuskie, warzywa, maślaki, kolacja,

pot pie z grzybami – składniki:

  • 250-300 g ciasta francuskiego,
  • 0,5 kg grzybów leśnych, 
  • 1 cebula,
  • 4 średnie marchewki,
  • 4 łodygi selera naciowego,
  • 1 szklanka mrożonego groszku,
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku,
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki oleju,
  • sól, pieprz

pot pie z grzybami – przepis

Cebulę i marchewkę pokrój w kostkę, seler naciowy w plasterki. Uduś je razem z tymiankiem na oleju. Dodaj pokrojone grzyby i duś dalej przez 30 minut, ewentualnie podlewając wodą. Dodaj groszek, zagotuj, przypraw solą i pieprzem, odstaw do przestudzenia. Uduszone grzyby przełóż do naczynia do zapiekania. W cieście francuskim wytnij kilka otworów. Przykryj nim nadzienie wkładając nadmiar ciasta do środka naczynia. wierzch ciasta posmaruj żółtkiem. Piecz 20 minut w 220 st.C. Odstaw na 15 minut przed podaniem. Podawaj z sałatą z winegretem.

ciasto francuskie, warzywa, maślaki, kolacja,

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *