pulpety w sosie grzybowo-paprykowym

Kiedy ktoś mówi o sosie grzybowym, to zwykle okazuje się, że albo jest z pieczarek, albo z proszku. Nieliczni robią go na grzybach suszonych, bo zazwyczaj skrzętnie chomikują je na wigilię. Szczęśliwie nie muszę tego robić, bo o zapas suszonych mam zapewniony przez mamę i ciocię. A teraz jeszcze się cieszę świeżymi grzybami prosto z lasu.

z indyka, z kurczaka, papryka, gulasz, klopsiki,

pulpety w sosie grzybowo-paprykowym – składniki:

  • 0,5 kg mięsa mielonego,
  • 1 czerstwa bułka,
  • 1 jajko,
  • 1 pęczek szczypiorku,
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku,
  • 0,5 kg grzybów leśnych,
  • 1 cebula,
  • 1 zielona papryka,
  • 3 łyżki pasty pomidorowej,
  • 3 łyżki papryki słodkiej mielonej,
  • 3 łyżki śmietany (opcjonalnie),
  • 2 łyżki oleju,
  • sól, pieprz lub ostra papryka

pulpety w sosie grzybowo-paprykowym – przepis:

Bułkę namocz pół godziny przed robieniem pulpetów. Posiekaj drobno szczypiorek. Wymieszaj go z mielonym mięsem, jajkiem, odciśniętą bułką i tymiankiem. Dobrze wyrób i dopraw solą i pieprzem. Wilgotnymi dłońmi uformuj nieduże pulpety. Grzyby, cebulę i paprykę pokrój w kostkę. Cebulę zeszklij na oleju, zdejmij z ognia i gdy tłuszcz przestanie wrzeć dodaj mieloną paprykę i pastę pomidorową. Powoli ponownie zacznij podgrzewać. Po 2 minutach dodaj świeżą paprykę, podlej szklanką wody i duś pod przykryciem 15-20 minut. Do sosu włóż pulpety i grzyby i duś dalej przez około 30 minut. Jeśli grzyby nie będą puszczać wystarczającej ilości wody, podlej połową szklanki wrzątku. Sos dopraw solą i pieprzem. Śmietanę wymieszaj z odrobiną soli i zahartuj kilkoma łyżkami gorącego sosu, następnie wlej do rondla. Wymieszaj, podgrzej, ale nie gotuj. 

z indyka, z kurczaka, papryka, gulasz, klopsiki,

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *