zapiekane gołąbki z mięsem, ryżem i grzybami

gołąbki, kuchnia polska, kapusta,

Kilkanaście lat temu małżonek dostarczył na obiad kupne gołąbki. Były z kaszą gryczaną i grzybami. Smakowały obłędnie. Postanowiłam sama spróbować je zrobić i poległam na całej linii. Kapusta nijak mi się nie chciała zwijać, farsz się sypał… Od tego czasu nigdy nie próbowałam wykonać ich ponownie. Aż do momentu, gdy dowiedziałam się od mamy, że nie muszę parzyć kapusty, bo wystarczy ją… zamrozić!!! Skusiło mnie to momentalnie i gdy tylko dorwałam odpowiednio płaski egzemplarz, udałam się do naszej cukrzycowej babci, po szczegółowe instrukcje, co do farszu, bo moje dziecko orzekło, że jej gołąbki smakują najlepiej.

kuchnia polska, wieprzowina, kapusta, ryż, faszerowane,

zapiekane gołąbki z mięsem i grzybami – składniki:

  • 1 duża płaska główka kapusty (włoska jest delikatniejsza od białej),
  • 1 garść suszonych grzybów,
  • 1,5 szklanki suchego ryżu,
  • ok. 1 kg mięsa mielonego,
  • duża cebula,
  • 1 pęczek szczypiorku,
  • świeże zioła, np. lubczyk, bazylia, tymianek (opcjonalnie),
  • 1-2 puszki pomidorów krojonych,
  • 1 łyżka kminku,
  • 4 łyżki oleju lub 2 łyżki oleju + 2 łyżki masła,
  • sól, pieprz

zapiekane gołąbki z mięsem i grzybami – przepis:

Kapustę zamroź na kilka dni. Z zamrażalnika wyjmij ją dzień przed robieniem gołąbków. Z odmrożonej wytnij głąb i oddziel delikatnie liście. Zetnij w każdym liściu na płasko główny nerw. Grzyby zalej gorącą wodą 2 godziny przed robieniem gołąbków, następnie odciśnij, a wodę z moczenia zostaw. Grzyby zmiel razem z mięsem lub posiekaj bardzo drobno. Ugotuj ryż i zostaw do ostudzenia. Cebulę drobno pokrój i zeszklij na oleju, gdy przestygnie dodaj do mięsa. Szczypiorek posiekaj i dodaj do farszu. Wymieszaj mięso z ryżem, grzybami, cebulą, szczypiorkiem. Dopraw solą, pieprzem i ziołami. Na środku każdego liścia układaj wałeczek uformowany z farszu. Najpierw załóż boki liścia do środka, a następnie zwijaj od strony nerwu liścia. Naczynie do zapiekania wysmaruj olejem lub masłem. Liście porwane i te, które zostaną, ułóż na dnie naczynia do zapiekania. Pomiędzy te liście wsyp kminek. Na nich ułóż ściśle gołąbki. Podlej wodą z moczenia grzybów, zamknij naczynie i piecz około 40 minut do 1 godziny w 180 st.C. Posiekane pomidory dopraw przyprawami, które lubisz i polej nimi gołąbki. Nie przykrywaj już ponownie naczynia. Piecz jeszcze około 20-30 minut.

Komentarze archiwalne (3)

kpdwiejak 6 miesięcy temu|to jedno z moich ulubionych dań, uwielbiam!:)

Gość: [Pytanie] *.consumer-pool.prcdn.net 6 miesięcy temu|Brzmi dobrze! Jedno pytanie: w jakiej temperaturze się je piecze? 180 C?

janiolka 6 miesięcy temu|słuszne pytanie! Tak należy je piec w 180 st.C. Zaraz uzupełnię przepis.

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *