makaron soba z masłem orzechowym i warzywami

warzywa, wok, brokuły,pieczarki, papryka, stir fry,

Ostatnio latorośl stwierdziła, że dawno już nie było żadnego „chińskiego” makaronu z woka, więc kupiłam japoński 😉 Kolorystycznie pasowało mi do niego dodanie masła orzechowego, używanego przeze mnie już ze zwykłym makaronem pszennym. Do tego kolorowe warzywa i powstaje kolorowe, orientalne kombo!

warzywa, wok, brokuły,pieczarki, papryka, stir fry,

makaron soba z masłem orzechowym – składniki:

  • 300 g makaronu soba,
  • 200 g brokułów,
  • 200 g pieczarek (najlepiej brązowych),
  • czerwona papryka,
  • pęczek zielonej cebulki,
  • 1 łyżka oleju sezamowego

sos z masła orzechowego – składniki:

  • 4 łyżki masła orzechowego,
  • 3 łyżki sosu sojowego,
  • 0,5 łyżki oleju sezamowego,
  • 0,5 łyżeczki suszonego chili

makaron soba z masłem orzechowym – przepis

Makaron ugotuj o minutę krócej niż przewiduje przepis na opakowaniu. Odlej szklankę wody z jego gotowania, a sam makaron przelej zimną wodą i osącz. Wymieszaj składniki sosu, ale jeśli jest bardzo gęsty, to dodawaj po trochę wodę z gotowania makaronu, aż będzie płynny. Na rozgrzanym oleju usmaż pokrojone w grube plastry pieczarki, paprykę w paski i podzielony na różyczki brokuł. Połowę warzyw wyjmij z woka. Na ich miejsce wrzuć makaron, wlej sos, wymieszaj i razem podgrzewaj. Dodaj resztę warzyw, posyp posiekaną zieloną cebulką i podawaj.

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *